Dokumentacja

Aktualizacje i powrót do poprzedniej wersji

Nowe wersje Nucleum Hub trafiają do Home Assistant jak każda inna aktualizacja, a wrócić możesz zawsze.

Instalowanie aktualizacji

  • Nowe wersje pojawiają się w Ustawienia › Aktualizacje, z opisem zmian. O tym, kiedy je zainstalować, decyduje administrator.
  • Po aktualizacji „Co nowego” otwiera się raz, na każdym ekranie.
  • Wszystkie wersje i ich opisy są na stronie wydań.

Powrót

Coś nie tak po aktualizacji? W HACS, w menu integracji (⋮) › Redownload, możesz wybrać wcześniejszą wersję; potem uruchom ponownie Home Assistant. Twoja konfiguracja zostaje bez zmian.

Kopie bezpieczeństwa

  • Przed każdą zmianą formatu ustawień i przed każdym przywróceniem Nucleum Hub zachowuje kopię Twojej konfiguracji, którą przywrócisz jednym dotknięciem.
  • Cofnij, Historia, Kopia zapasowa i Przywróć są na pasku edycji. Kopia zapasowa to plik, który przechowujesz sam.
  • Twoja konfiguracja mieszka w Home Assistant, więc zawierają ją też kopie zapasowe Twojego Home Assistant.

Jeśli integracja przestanie działać po aktualizacji Home Assistant

  1. Wróć do poprzedniej wersji Nucleum Hub, jak opisano wyżej.
  2. Nadal nie działa? Użyj pliku awaryjnego, jak na końcu strony Instalacja: dodaj go w Home Assistant jako pulpit typu „Strona internetowa”. Odczytuje Twoją konfigurację z Home Assistant, więc Twoje ekrany wyglądają jak wcześniej, dopóki naprawiamy integrację. Napisz do pomocy technicznej, jeśli potrzebujesz wsparcia.

Gdy kończy się Twój rok aktualizacji

Licencja jednorazowa dostaje nowe wersje przez rok. Jeśli w chwili, gdy ten rok się kończy, masz zainstalowaną wersję nowszą niż Twoja linia LTS, panel Cię o tym informuje, a Ty instalujesz ponownie swoją wersję LTS z HACS. Licencja